Λίγα λόγια για το πρόγραμμα "Κτι-ζωντας τη Σχολική Βιβλιοθήκη"

Κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018 αποφασίσαμε να διευρύνουμε το ρόλο και τη λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης του Γυμνασίου μας και για το σκοπό αυτό κινηθήκαμε σε πολλούς διαφορετικούς άξονες.
Αρχικά, προσπαθήσαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων βιβλίων και  για το σκοπό αυτό απευθυνθήκαμε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και μας δώρισε 130 τίτλους.
Επίσης, απευθυνθήκαμε στις εκδόσεις Τραυλός, που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας και μας δώρισαν 30 τίτλους.
Όμως ο ρόλος των βιβλίων δεν είναι να κοσμούν τα ράφια της βιβλιοθήκης, αλλά να "φτερουγίζουν" στα χέρια των παιδιών!
Για να προσελκύσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, αναρτήσαμε λίστες προτεινόμενων βιβλίων. Οι λίστες, βέβαια, όταν κρέμονται στους τοίχους περιμένουν να διαβαστούν από τα περίεργα μάτια των παιδιών, αλλά δεν φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα από μόνες τους.
Μερικές φανταχτερές αφίσες φιλοτεχνημένες ειδικά για την περίσταση κρεμάστηκαν σε διάφορα σημεία του σχολείου. 
Κάτι άρχισε σιγά σιγά να κινείται.  Στην αύξηση της κίνησης συνέβαλαν οι ανακοινώσεις-υπενθυμίσεις για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, που γίνονταν σε τακτικά χρονικά διαστήματα κατά την πρωινή συγκέντρωση, άλλοτε από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης και άλλοτε από τον Διευθυντή.
(Οι ώρες που αναφέρονται στην αφίσα είναι τυπικές, αφού στην πραγματικότητα η βιβλιοθήκη ήταν ανοιχτή σε κάθε διάλειμμα)
Η ροή των παιδιών προς τα βιβλία αυξήθηκε, όταν τους πρότεινα επιστρέφοντας το βιβλίο που είχαν διαβάσει να γράφουν ένα σύντομο σχόλιο. 
Η "βαρύτητα" που δόθηκε στα σχόλιά τους πυροδότησε το ενδιαφέρον και των υπολοίπων, πολύ δε περισσότερο όταν τα ποικιλόμορφα χαρτάκια που έφερναν άρχισαν να επικολούνται στους τοίχους γύρω από τη βιβλιοθήκη.



Ο χώρος της βιβλιοθήκης έγινε κατά κάποιον τρόπο τόπος συγκέντρωσης  και ανοιχτού διαλόγου με τα βιβλία. Ο σχολιασμός των αναρτημένωνν σχολίων είχε ως αποτέλεσμα τη θεματική αύξηση του αριθμού των βιβλίων που εγκατέλειπαν τα ράφια, για να διαβαστούν από τους μαθητές και τις μαθήτριες. 

Αν και αυξήθηκε αισθητά η κίνηση βιβλίων και αναγνωστών-αναγνωστριών, το "κτίσιμο" της βιβλιοθήκης μας δεν περιορίστηκε σε αυτές τις προσπάθειες. 
Έγιναν κι άλλες δράσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να αυξάνουν ολοένα και περισσότερο το πηγαινέλα στη βιβλιοθήκη. 
Ακόμη και μετά το κουδούνι του σχολάσματος, ημέρα Παρασκευή, έτρεχαν κάποιες μαθήτριες στη βιβλιοθήκη να με προλάβουν, για να έχουν να διαβάσουν το Σαββατοκύριακο!

Ευτυχώς που είχαν διαλέξει από πριν τι ήθελαν και ... ξεμπέρδευα γρήγορα! Αλλά πώς να αρνηθείς σε ένα παιδί να ξεκλειδώσεις τη βιβλιοθήκη, ακόμη και στις 14.00, που το στομάχι γουργουρίζει από την πείνα και τα μηνίγγια παίζουν τύμπανα μετά από τόσες ώρες μάθημα... Άλλωστε, τα χαμόγελα και η χαρά τους όταν έπιαναν τα βιβλία στα χέρια τους αποζημίωνε και την πείνα και τον πονοκέφαλο... :)

Τέτοιες στάσεις και συμποριφορές πρέπει με ποικίλους τρόπους να ενθαρρύνονται.
Αποφασίσαμε να απονείμουμε έπαινο του καλού αναγνώστη και -αντιστοίχως- της καλής αναγνώστριας σε όποιο παιδί είχε διαβάσει πάνω από επτά βιβλία κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.


Σε ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 10% ανήλθε το πλήθος των παιδιών που στην ειδική τελετή παρέλαβαν τους επαίνους και τα χειροκροτήματα των υπολοίπων.
Στόχος μας για τη φετινή χρονιά είναι να πολλαπλασιάσουμε το ποσοστό αυτό και να εντάξουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στην κατηγορία των "δεινών αναγνωστών", όπως χαρακτηρίζονται από τους ερευνητές όσοι διαβάζουν περισσότερα από επτά βιβλία ανά έτος! 
Βέβαια, ο απώτερος σκοπός είναι να βιώσουν τα παιδιά μας τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων στην ψυχική και πνευματική ανάπτυξή τους, καθώς και στην κοινωνικοποίησή τους, γι' αυτό άλλωστε κάνουμε και τα πολιτιστικά προγράμματα, αλλά γι' αυτά θα ακολουθήσουν άλλες αναρτήσεις.

Ο πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας αυτού του ιστολογίου, εκτό από το να  υποστηρίξει τη σχολική βιβλιοθήκη, είναι να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν μεταξύ τους  και να αναρτούν τα σχόλια για τα βιβλία που διαβάζουν, εφόσον το επιθυμούν, και διαδικτυακά, ώστε να προσελκύσουν και άλλα παιδιά. 

Ας έχουμε όλοι μια καλή σχολική χρονιά, με πολλά όμορφα αναγνώσματα λογοτεχνικά!

Σχόλια